August 12, 2010

10 aktiviti membakar kalori ketika Ramadhan

Setiap yang kita lakukan memerlukan kalori. Dari menggosok gigi, membasuh muka, hinggalah kepada saat kita tidur, semuanya memerlukan kalori. Puasa sebenarnya bukanlah alasan untuk kita mengurangkan jumlah pembakaran kalori. Malah, inilah tempoh yang paling sesuai untuk kita menghasilkan kalori defisit agar misi menurunkan berat badan dapat dicapai ketika menjelangnya Syawal. Berikut Susu Sejat senaraikan 10 aktiviti terbaik yang boleh dilakukan ketika bulan Ramadhan, berserta dengan jumlah kalori yang mampu dibakar.


1 - Mengemas rumah
Tempoh: 30 minit
Jumlah Kalori yang dibakar: 102kcal
Kadar pembakaran: 204kcal/jam

2 - Bekerja di pejabat
Tempoh: 8 jam
Jumlah Kalori yang dibakar: 650kcal
Kadar pembakaran: 81kcal/jam


3 - Menggunakan tangga, dan bukannya lif (ketika di pejabat)
Tempoh: 15 minit
Jumlah Kalori yang dibakar: 110kcal
Kadar pembakaran: 440kcal/jam

4 - Mengunjungi Bazaar Ramadhan
Tempoh: 30 minit
Jumlah Kalori yang dibakar: 94kcal
Kadar pembakaran: 188kcal/jam

5 - Menyediakan juadah berbuka di dapur
Tempoh: 1 jam
Jumlah Kalori yang dibakar: 154kcal
Kadar pembakaran: 154kcal/jam

6 - Berbuka puasa/ sahur
Tempoh: 30 minit
Jumlah Kalori yang dibakar: 61kcal
Kadar pembakaran: 122kcal/jam

7 - Jogging
Tempoh: 30 minit
Jumlah Kalori yang dibakar: 278kcal
Kadar pembakaran: 556kcal/jam

8 - Weight Training (light)
Tempoh: 30 minit
Jumlah Kalori yang dibakar: 73kcal
Kadar pembakaran: 146kcal/jam

9 - Solat Sunat Tarawikh
Tempoh: 1 jam 15 minit
Jumlah Kalori yang dibakar: 200kcal
Kadar pembakaran: 160kcal/jam

10 - Membaca Quran
Tempoh: 1 jam
Jumlah Kalori yang dibakar: 91kcal
Kadar pembakaran: 91kcal/jam

*Nota: Semakin tinggi nilai "Kadar pembakaran", semakin bagus/banyak aktiviti tersebut membakar kalori.

Sama-samalah kita mempraktikkannya ya!

Suka entri ini? Share dengan rakan-rakan..

7 comments:

manggosteen said...

pegi bazar ramadhan bley bakar 94kcal..
tapi lepas tu mkn yg dibeli kat bazar naek beratus2..
hehe..

conteng conteng said...

klik blog orang dan baca boleh bakar 2kcal? betul ke ejoy?haha

suamihanyisterizuki said...

no 5. sangat setuju...ahahaha

sinki umah hany mengadap matahari terbenam..pastuh tak de angin lak...adoiii berpeloh peloh peloh peloh...time masak...hahaha tp jaga, tak depeloh menitik ;)

Joy Kalonas said...

manggosteen: itu contoh 10 yang terbaik jer, sebenarnya semua yang kita buat pun pakai kalori.. even saya tgh reply komen kamu ni pun guna kalori ;)

conteng2: 2kcal dalam masa seminit.. hehe.

suamihanyisterizuki: tu lah, mesti bertambah semangat 'exercise' bila berpeluh tu kan? nasib baik tak menitik, kalau tak... ;p

~ ReD ~ said...

setuju dgn manggosteen..hehehe

salam ramadhan

Perlu Ker Ada Friendship Day???

Review Filem Salt

ifa said...

Memandangkan bulan puasa aktiviti senaman sy dh kurangkan,so aktiviti yg kt atas tu la sy cuba sedy upaya utk buat..
Hr2 pergi bazar ramadhan, even beli sejenis dua kuih / lauk sj..pusing byk kali hehhehe
Malam berterawih, ini mmg sgt2 berbaloi..pahala pun dapat, sihat pun dapat..
Thanks joy..ur blog is so inspiring me..

Kalau sblum ni sy berdiet mmg avoid carb, sbb dlm kepala ni dh set ambik carb mmg buat jd gemuk..now,after bc ur blog..Say YES to carb..hehehhe

Joy Kalonas said...

ifa, senaman itu ada dalam 'gaya hidup kita' terima kasih kerana singgah di SS :)

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

Related Posts with Thumbnails