1 - Sahur (5am)
Status: Wajib diambil.
Nasi Putih, 1 genggam setengah = 166kcal
Ikan tenggiri goreng, satu ketul = 171kcal
Tomato (ala rojak), 2 sudu besar = 18kcal
Gardenia Wholegrain Fibremeal, 1 1/2 keping = 103kcal
Gardenia Aunt Rosie's Kaya, 1 sudu teh = 31kcal
Tesco Skim Milk, 4 sudu besar = 89kcal
Probolic SR, 2/3 Scoop = 87kcal
Appeton Multivitamin & Mineral, 1 tablet = 0kcal
Jumlah Kalori makanan-makanan di atas ialah 664kcal, dan pembahagian karbohidrat, lemak, dan protein daripada jumlah kalori ini adalah seperti berikut:
Nisbah Fat:Carb:Protein ini (yakni 18:52:29) masih tergolong dalam plan pemakanan yang seimbang dan sihat.
2 - Snek Sebelum Makan Tengahari (10am)
Status: Tidak diambil.
3 - Makan Tengahari (1pm)
Status: Tidak diambil.
4 - Snek Petang (4pm)
Status: Tidak diambil
5 - Berbuka Puasa (7:28pm)
Status: Wajib diambil
Kurma, 7 biji = 153kcal
Tesco Skim Milk, 4 sudu besar = 89kcal
Scivation Whey, 1 Scoop = 104kcal
Jambu batu, 1/4 cawan = 28kcal
JUMLAH = 374kcal
Kurma adalah sumber karbohidrat yang bagus kerana ia mudah cerna (simple carb), namun mempunyai nilai G.I yang rendah. Ini sama sekali berbeza dengan meminum air yang berasaskan gula (seperti air oren kordial, soya yang dicampur gula), yang mana meskipun senang dicerna, gula mempunyai nilai G.I yang agak tinggi. Pentingnya mengawal nilai G.I ini adalah agar dapat mengelakkan fenomena yang dikenali sebagai "sugar spike" atau "insulin spike". Rujuk entri ini untuk penerangan yang lebih lanjut berkenaan hal ini.
6 - Makan Malam (Selepas Solat Maghrib, 7:45pm)
Status: Wajib diambil
Karipap, 2 biji (sebiji ialah 40g) = 256kcal
Pulut panggang, 2 biji = 184kcal
Nasi putih, 2 genggam = 222kcal
Rendang ayam, bahagian dada, tanpa kuah = 116kcal
Kuah dhal, 40g = 29kcal
Jumlah kalori = 807kcal
Untuk hidangan ini, aku benar-benar menumpukan pengambilan makanan berkalori tinggi (rata-ratanya berminyak), memandangkan aku perlukan jumlah kalori yang banyak untuk memastikan pengambilan kalori aku dalam sehari tidak kurang dari DCR. Namun, aku masih mementingkan 2 macronutrien yang utama, iaitu karbohidrat dan protein. Sumber fiber sepatutnya ada dalam hidangan ini, tetapi memandangkan aku agak kelewatan ke bazaar Ramadhan petang tadi, maka semua lauk-pauk berasaskan sayur sudah pun habis dijual. Harus turun lebih awal lagi esok!
7 - Supper/Moreh (10pm)
Status: Terpulang untuk ambil atau tidak
Choc Lindt, 2/3 ketul = 40kcal
Kacang tanah, segenggam = 58kcal
Kuaci, 1/2 sudu besar = 30kcal
Jumlah = 128kcal (masih juga makanan berkalori tinggi, datangnya dari lemak)
8 - Sebelum Tidur (11.30pm)
Status: Terpulang untuk ambil atau tidak
Gardenia Wholegrain Fibremeal, 2 keping = 137kcal
Gardenia Aunt Rosie's Kaya, 1 sudu teh = 31kcal
Tesco Skim Milk, 5 sudu besar = 111kcal
Probolic SR, 1/2 scoop = 65kcal
Jumlah = 344kcal
Jumlah Keseluruhan = 2317kcal, dan pembahagian karbohidrat, lemak, dan protein daripada jumlah kalori ini adalah seperti berikut:
Mesti ramai yang hairan, aku ada mengambil makanan berlemak, namun nisbah Fat:Carb:Protein aku adalah masih terkawal. Apa rahsianya? Kalau para pembaca nak tahu, itulah kegunaan supplemen protein seperti whey protein dan Probolic SR. Supplemen amat membantu dalam diet mereka yang agak sibuk dengan faktor kerja, dan tiada masa untuk menyediakan makanan mengikut garis panduan piramid makanan. Life is all about balance!
Itulah dia strategi pemakanan aku, bukan sahaja untuk hari ini, malah untuk hari-hari yang seterusnya, sehinggalah tanggal 30 Ramadhan kelak. Secara teorinya, inilah jumlah yang harus aku makan (2317kcal) dalam usaha aku untuk mengekalkan berat badan aku sepanjang bulan puasa. Bagaimana pula dengan anda?
Suka entri ini? Share dengan rakan-rakan..
2 comments:
sejak bila you makan macam ni?
jolene: Sejak hari pertama puasa bulan Ramadhan ;)
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.